Home icon Αρχή»Πολιτισμός»Εκκλησίες και μοναστήρια»Εκκλησίες και Μοναστήρια στην Πόθια
Εκκλησίες και Μοναστήρια στην Πόθια
Αποθήκευση και διαμοιρασμός
491142502ioglkp_ph

01 Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Σάββα, «του θαυματουργού», δεσπόζει ακριβώς πάνω απ’ το λιμάνι και κοσμείται με αγιογραφίες ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ποιοτικής αξίας.Ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει την Κάρα του Αγίου που ευλαβικά φυλάσσεται μέσα στον ναό. Η μαγευτική θέα της κοιλάδας της Πόθιας και της θαλάσσιας περιοχής προς την Ανατολή μαζί με την ηρεμία της Μονής, συμπληρώνουν την μοναδικότητα του εξωτερικού χώρου του ναού. 

02 Ο Μητροπολιτικός ναός της Μεταμορφώσεως στην Πόθια. Κτίστηκε στα 1861. Κοσμείται με εξαιρετικής ομορφιάς αναγεννησιακούς πίνακες των μεγάλων Καλυμνίων ζωγράφων του 19ου αιώνα. Μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας δημιουργήματα αποτελούν το μαρμάρινο τέμπλο του, έργο του Τήνιου Ιωάννη Χαλεπά (1877) και ο επισκοπικός θρόνος.

 

03 Ο εντυπωσιακός ναός του προστάτη της Καλύμνου Αγίου Νικολάου. Κτίστηκε στο β’ μισό του 19ου αιώνα. Και αυτός κοσμείται με σπουδαία έργα Καλυμνίων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν το μαρμάρινο τέμπλο, ο επισκοπικός θρόνος και η εξωτερική λίθινη τοιχοδομία του ναού.

04 Ο ναός του Αγίου Στεφάνου (Αρχές, 20ου αι., Μαράσι Αγίου Στεφάνου). Είναι χτισμένος από δωρεές ναυτικών. Εντυπωσιάζει από μακριά με τους ασημένιους τρούλους του, ρωσικού τύπου.

05 Η Μονή των Αγίων Πάντων βρίσκεται πάνω στην κορυφή της νότιας οροσειράς της Πόθιας. Εδώ μόνασε ο Άγιος Σάββας ο Νέος (1862-1948). Ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του θαυματουργού Αγίου τελείται κατά την 5η Κυριακή της Σαρακοστής, αλλά και στις 5 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή ολόκληρου του κλήρου και του λαού του νησιού. Ανάμεσα στους άλλους μικρότερους ναούς και τα κτίσματα, που πλαισιώνουν τη Μονή, ο περικαλλής ναός του Αγίου Σάββα δεσπόζει επιβλητικά, ομοιάζοντας με άγρυπνο φύλακα, προστάτη ολόκληρου της Καλύμνου.

06 Το μικρό μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Αποστόλων, ευρύτερα γνωστό στην Κάλυμνο ως Άγιος Πέτρος (ανατολικά Μονής Αγίων Πάντων). Είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια κτιριακού συγκροτήματος των παλαιοχριστιανικών χρόνων (5ος – 6ος μ. Χ. αιώνας).

07 Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (πάνω από το ακρωτήριο του Αγίου Γεωργίου, στη θέση Πεζούλες). Μικρό μοναστηριακό συγκρότημα χτισμένο σε τοποθεσία όπου πιθανώς βρισκόταν αρχαίος ελληνικός ναός και μετέπειτα παλαιοχριστιανική εκκλησία στον τύπο της βασιλικής. Με βάση διάσπαρτα και εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, η βασιλική και τα προσκτίσματα της πρέπει να ανήκουν στον 5ο μ. Χ. αιώνα. Βόρεια του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν ερείπια άλλου κτιριακού συγκροτήματος, με καλοδιατηρημένο ορθογώνιο καμαροσκεπές οικοδόμημα, πιθανόν ταφικό.

08 Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου (κοντά στο Κάστρο Χρυσοχεριάς). Μονόχωρο, καμαροσκεπές οικοδόμημα με μία είσοδο στη δυτική πλευρά και από δύο κτιστές αντηρίδες στην βόρεια και νότια πλευρά. Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με κτιστό τέμπλο και η Αγία Τράπεζα βρίσκεται πάνω σε ανεστραμμένη βάση κίονα ιωνικού ρυθμού. Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες Δυτικής τεχνοτροπίας από την περίοδο της Ιπποτοκρατίας (τέλη 15ου–αρχές 16ου) και επιγραφές στα Ελληνικά. Βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο νεότερο ενοριακό ναό.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε μία συνοπτική παρουσίαση των Εκκλησιών της Κάλύμνου σε μορφή PDF.

Φωτογραφίες άπό Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Εκκλησίες και Μοναστήρια της Καλύμνου