Home icon Αρχή»Περιοχές»Τα γύρω νησιά»Το νησί της Τελένδου
Το νησί της Τελένδου
Αποθήκευση και διαμοιρασμός

2008_c029Η Τέλενδος ήταν ενωμένη με την Κάλυμνο μέχρι το 535 μ.Χ. που έγινε ένας μεγάλος σεισμός και χώρισε τα δύο νησιά.

Η πρωτέυουσα της τότε Τελένδου Ποθαία, όπως δείχνουν τα ευρήματα, παρασύρθηκε στο βυθό. Αργότερα η Τέλενδος αποτέλεσε χωριστό βασίλειο.

Η έκταση της είναι 5 τ. χλμ. και η ψηλότερη κορυφή της είναι η Ράχη με υψόμετρο 459 μ.

Στο λιμανάκι βρίσκεται ο μοναδικός οικισμός του νησιού με λίγους κατοίκους. Μέχρι τη δεκαετία του '60 είχε γύρω στα 10 σπίτια.

Πλέον έχει αναπτυχθεί τουριστικά από τους ντόπιους διατηρώντας όμως το γραφικό του χαρακτήρα.

Οι παραλίες του νησιού είναι όμορφες και ήσυχες.

Στην Τέλενδο μπορείτε να επισκεφθείτε:

  1. Εκκλησίες στην Τέλενδο

Θέση / Πρόσβαση

Η Τέλενδος βρίσκεται απέναντι από τις Μυρτιές και Μασούρι, στη δυτική μεριά της Καλύμνου. Το κανάλι που χωρίζει τα δύο νησιά είναι μόλις 700 μ. και η διαδρομή με το καΐκι διαρκεί δέκα λεπτά.

Τρόπος Πρόσβασης

Υπάρχουν καΐκια από τις 9 το πρωί ως τις 12 το βράδυ, που κάνουν το δρομολόγιο Μυρτιές (Κάλυμνος) - Τέλενδος κάθε 30'.

Εξυπηρετήσεις / εξοπλισμός

Στην Τέλενδο λειτουργούν καφετέριες και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, μίνι μάρκετ για τα απαραίτητα αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ή δίκυκλα.

Χάρτης

Σχεδιασμός Διαδρομής

Φωτογραφίες από την Τέλενδο